LATAR BELAKANG
JKR NEGERI
PULAU PINANG

JKR Pulau Pinang sepintas lalu

Pulau Pinang telah ditakluki oleh Inggeris melalui kedatangan Kapten Francis Light dalam tahun 1786. Pulau Pinang dan Seberang Perai masing-masing telah diambilalih dari Sultan Kedah dalam tahun 1786 dan 1800. Sebelum pertubuhan JKR Pulau Pinang dalam tahun 1872, tanggungjawab kerja terletak dalam kuasa suatu Jawatankuasa Penilaian yang kemudian diganti pula oleh Suruhanjaya Perbandaran dalam tahun 1867. Perbandaran Pulau Pinang dan  Seberang Perai di ujudkan dalam tahun 1896 dan dengan itu JKR Pulau Pinang diujud juga secara rasmi. Jurutera Resident yang pertama ialah Kapten J.H. Shatterthwaite, dibawah jagaan Mejar McNair yang merupakan Jurutera Esekutif Negeri-negeri selat.


Pejabat JKR Pulau Pinang dalam tahun 1890; King Edward Place, Downing Street

JKR Pulau Pinang ditempatkan di pejabat   kerajaan di King Edward Place dari 1890 hingga 1948 sebelum dipindahkan ke Leboh Farquhar

Dalam tahun 1961, pejabat dipindahkan ke Bangunan Tuanku Syed Putra sehingga tahun 1980. Dari tahun 1980, Pejabat telah ditempatkan di KOMTAR sehingga disember 2014.

Tanggal 15 Disember 2014 sehingga kini, Ibu Pejabat JKR Pulau Pinang telah berpindah ke bangunan baru di Jalan Sungai Pinang yang berhampiran dengan Pejabat JKR Setor, Pejabat Jurutera Daerah Timur Laut dan JKR Cawangan Kejuruteraan Mekanikal.

Pentadbiran JKR Pulau Pinang

JKR Pulau Pinang di bahagikan kepada 5 daerah iaitu:-
1. Daerah Timur Laut (DTL)
2. Daerah Barat Daya (DBD)
3. Seberang Perai Utara (SPU)
4. Seberang Perai Tengah (SPT)
5. Seberang Perai Selatan (SPS)

Pulau Pinang di sambungkan  dengan Seberang Perai oleh sebuah jambatan sepanjang 13 km yang dikenali sebagai Jambatan Pulau Pinang. Perkhidmatan feri masih diperuntukkan pada bahagian selat yang tersempit iaitu 3 km lebar.

Keluasan keseluruhan ialah 1030.74 km persegi; 292.45 km persegi terdiri dari  kawasan pulau dan 738.29 km persegi terdiri dari kawasan seberang.

Kesemua-semua lima daerah adalah dibawah pentadbiran Ibu Pejabat di KOMTAR .

| Dasar Privasi & Keselamatan|Penafian | Soalan Lazim | Bantuan |
Hakcipta terpelihara © Jabatan Kerja Raya Pulau Pinang
Disenggara oleh Unit Teknologi Maklumat, Sumber & Dokumentasi, Bahagian Pengurusan Korporat